torstai 25. elokuuta 2011

Jätetäänkö hyvät sienet metsään?

Ensimäisten Kanttarellien ilmestymisen jälkeen olemme aika-ajoin työtoverien kanssa käyneet innokasta keskustelua sienistä. Tietämys sienistä, ideoita ruokalajeista, mietintää kasvupaikoista ja paljon muuta on kulkeutunut omiinkin korvakäytäviini ja vinkkejä on kukin ottanut talteen. Huomattavaa on se, että useimpien keruu rajoittuu Kanttarelleihin, Suppilovahveroihin ja mustiin Torvisieniin. Ja olemme porukalla pohtineet onko näin myös yleisellä tasolla.

Oman sieniretkeni lähimetsään ainakin vahvisti pohdintojamme. Kiersin pienen metsän aika hyvin ja saaliiksi jäi vain kaksi rellia. Mutta kuinka ollakaan, metsään oli jätetty paljon muita herkkuja. Rusko-orakas, Herkkutatti ja Ukonsieni kelpaavat kyllä minun lautaselleni mainiosti!
Myös ystäväni kävi sienessä(hän on rehellisesti myöntänyt, ettei nouki kuin rellejä) ja huomasi saman asian. Hyviä ruokasieniä metsä piukassa, joskaan ei kanttarelleja, eikä ainakaan hänen jälkeensä ;) Auliisti hän jaksoi kantaa minullekin omien sanojensa mukaan muutamia Lampaankääpiä ja Rusko-orakkaita. Olisin tuon sanan "muutama" käytöstä hieman erimieltä.


En taida olla koskaan blogannut ruokavinkkejä ja tuskin teen sitä tästedeskään, mutta yhden reseptin voisin jakaa. Tänään siis syötiin makoisaa Lampaakääpäkiusausta.
Harvoin seuraan ohjetta ja tässä tapauksessa minulla ei sellaista ollutkaan. Kokkaaminen meni siis ihan fiilispohjalta. Ohjenuorana ainoastaan makumieltymykset ja uunivuoan koko.

Lampaankääpäkiusaus:
n. 5 isoa Lampaankääpää
Paprikaa
Porkkanaa
Sipulia
Perunaa
n. 3dl ruokakermaa
Mausteeksi musta- ja valkopippuria, suolaa, basilikaa ja oreganoa (kurkumaa)
päälle juustoraastetta
(Tälläkertaa oli lihaisa fiilis, joten tuikkasin sekaan vielä kinkkusuikaleita. Vähensin hieman sienten määrää, jotta sain kaiken mahtumaan vuokaan.)

  1. Paprika, porkkanat, sipuli ja sienet kuutioidaan. Peruna raastetaan.(Jos huuhdot perunaraasteen vedellä saat koostumukseltaan irtonaisempaa kiusausta)
  2. Kaikki ainekset sekaisin uunivuokaa, myös mausteet.
  3. Juustoraastetta ja kermaa päälle.
  4. Kypsennetään 175-200 asteessa noin tunnin.
Kylkiäisiksi vielä kylmää maitoa ja itseleivottuja sämpylöitä.
  Ja onhan tuo syöminen taitolaji, vaikka tämä seuraava kaveri ei saanutkaan kiusausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...