perjantai 26. elokuuta 2011

Rasiallinen historiaa

Sain päivänä eräänä(kuitenkin ihan lähiaikoina) ystävältäni pienen rasian, jonka taustaa olen selvitellyt. Se on materiaaliltaan läkkipeltiä ja mitoiltaan 8,5cm x 7cm x1,5cm. Rasian pohjassa on leima O.Y.G.W. Sohlberg A.B. ja kanteen kaiverrettu A R 1942. Tuoksusta päätellen sitä on pidetty kessulaatikkona, mutta epäilen, ettei se sitä ole alkujaan ollut.
Selvittelyn tuloksia:
Kiskossa syntynyt Gabriel Wilhelm Sohlberg(1851-1913) oli läkkiseppä ja tehtailija, jonka 1876 perustamassa peltisepänverstaasta sai alkunsa monialayritys Oy G.W.Sohlberg Ab.
Liikkeen tehdas sijaitsi Helsingissä, Ullanlinnan kaupunginosassa ja oma myymälä Aleksanterinkadulla. Liike teki aluksi erityisesti rakennusten peltikattoja mutta talvisin liikkeessä alettiin myös valmistaa erilaisia peltisepän tuotteita kuten paloruiskuja, sankoja, maitopystöjä, ammeita ym. Myöhemmin avattiin tehdas myös Turkuun, jossa valmistettiin esim. Auri -taskulamppuja tai toisin sanoen käsivalaisinkoteloja.

Sohlbergin yritys muutettiin osakeyhtiöksi 1908. Yhtiön toimitusjohtajaksi tuli G. W. Sohlbergin poika Wilhelm Aleksanteri Sohlberg (1876–1938) ja teknilliseksi johtajaksi toinen poika Toivo Sohlberg. Sohlberg itse jatkoi yhtiön hallituksen puheenjohtajana kuolemaansa saakka.
Oy G.W.Sohlberg Ab:n(GWS) omistaa nykyään rajoitettu määrä vähintään keskisuuria yrityksiä.


Aiheesta kirjoittaa mm. Jyrki Vesikansa 2001 ilmestyneessä kirjassaan: Pellistä Perlokseen- Oy G.W. Sohlberg Ab:n historia 1876-2001.

Olisi hauskaa saada selville mitä tämä rasia on alkunperin pitänyt sisällään. Panoksia, rasvaa, tupakkaa...?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...